
En regelbunden menscykel tas ofta för given, men många upplever oregelbundenheter som kan vara både frustrerande och oroande. Menscykeln är ett viktigt hälsotecken som speglar dina hormonnivåer, när den är oregelbunden kan det tyda på att något inte fungerar optimalt i din kropp.
Menscykeln styrs av ett finstämt samspel mellan hormoner i hjärnan, äggstockarna och livmodern. Varje månad förbereder sig kroppen för en möjlig graviditet genom att bygga upp livmoderslemhinnan.
En ny menscykel börjar den dag du får din mens (dag 1) och avslutas när din nästa mens startar. Under den första fasen börjar ett par äggblåsor att mogna och utsöndra östrogen vilket gör att livmoderslemhinnan byggs upp. Vid ägglossningen spricker en av de mognande äggblåsorna. Den spruckna äggblåsan (gulkroppen) utsöndrar progesteron som hjälper till att bygga upp slemhinnan ytterligare. Om ingen graviditet inträffar kollapsar slemhinnan och du får mens. Sedan börjar det hela om igen.
Om något i den här finstämda processen rubbas så blir din cykel oregelbunden.
Många tror att en normal menscykel alltid är 28 dagar, men det är egentligen en myt. Studier visar att en cykel på allt mellan 21 och 35 dagar är både vanligt och helt normalt. Även om du har en regelbunden cykel kan den variera lite från månad till månad.
Det du ska vara uppmärksam på är större och ihållande förändringar som pågår mer än tre månader. Följande räknas som en oregelbunden cykel:
Dina cykler är kortare än 21 dagar eller längre än 35 dagar
Dina cykler varierar mer än 7 dagar från cykel till cykel
Du har inte haft mens på 3 månader eller mer
Dessutom ska den andra delen av cykeln, den så kallade lutealfasen (tiden mellan ägglossning och nästa mens), vara minst 11 dagar lång för att räknas som normal.
Gynpodden avsnitt 1 - Mens, hormoner & kroppen
Lyssna här
Det är relativt enkelt att upptäcka om din menscykel är regelbunden eller inte, det svåra är att förstå varför. En oregelbunden eller utebliven ägglossning och/eller mens kan bero på många olika saker, men orsakerna är nästan uteslutande kopplade till din hormonproduktion.
Exempel på olika tillstånd som ofta leder till hormonella obalanser är:
PCOS (polycystiskt ovariesyndrom) – en hormonell rubbning som 10-15% av alla kvinnor lider av
Sköldkörtelrubbning – både under- och överaktiv sköldkörtel kan påverka menscykeln
Rubbning i hypotalamus – på grund av exempelvis stress, undervikt, snabb viktnedgång eller överträning
Cystor på äggstockarna
Obehandlad diabetes
Stress – både akut och kronisk stress kan påverka dina hormonnivåer
Kraftig träning – särskilt om det kombineras med lågt kaloriintag
Hormonella förändringar – som vid tonåren eller perimenopaus
Även vissa mediciner och behandlingar kan påverka din menscykel. Om du nyligen har slutat med hormonella preventivmedel kan det också ta tid innan din naturliga cykel hittar sin rytm igen.
En regelbunden menscykel är inte bara relevant för dig som vill bli gravid. Den ger också värdefull information om din allmänna hälsa. Oregelbunden eller utebliven mens kan vara ett tecken på hormonella obalanser som kan påverka andra aspekter av din hälsa, som:
Bentäthet – östrogen är viktigt för att upprätthålla stark benmassa
Hjärt- och kärlhälsa – hormoner som östrogen påverkar hjärt-kärlsystemet
Humör och energinivåer – hormonella obalanser kan bidra till humörsvängningar, trötthet och försämrat välbefinnande
Hud och hårväxt – hormonell obalans kan leda till akne eller oönskad hårväxt
För personer som försöker bli gravida kan en oregelbunden cykel visserligen göra processen mer utmanande, eftersom det blir svårare att förutsäga ägglossningen och därmed minskar antalet chanser per år. Men detta är bara en av många anledningar att ta en oregelbunden cykel på allvar.
Gynpodden avsnitt 108 - Mens - Så funkar det
Lyssna här
Inför en utredning kan det vara bra att ha följt din cykel under ett antal månader så att du kan visa mönster.
Om du har en oregelbunden menscykel och besväras av det är det viktigt att du får göra en ordentlig utredning. Sök medicinsk hjälp om:
Du har inte haft mens på tre månader eller mer
Din menscykel plötsligt har blivit mycket oregelbunden
Du har mycket smärtsamma menstruationer
Du blöder mycket kraftigt eller under lång tid
Du upplever andra symtom som trötthet, viktförändringar, onormal hårväxt eller akne
Inför en utredning kan det vara bra att ha följt din cykel under ett antal månader så att du kan visa mönster. Du kan föra en enkel dagbok eller använda en app för att registrera när din mens börjar och slutar, samt eventuella symtom.
Det är vanligt att få utskrivet p-piller eller andra hormonella preventivmedel om man har problem med en oregelbunden cykel. Dessa stänger av eller påverkar din naturliga cykel och ser till att du blöder regelbundet. Man kan säga att de lindrar symptomet – oregelbundna blödningar – men inte nödvändigtvis behandlar den underliggande orsaken.
Med andra ord, även om du blöder regelbundet med hormonella preventivmedel, har du inte fått en regelbunden naturlig cykel. Det grundläggande problemet kan kvarstå när du slutar med preventivmedlet.
Det är fantastiskt att preventivmedel kan hjälpa till att hantera besvärliga symtom, men eftersom hormonella rubbningar påverkar ditt allmänna välbefinnande och inte bara dina blödningar, kan det vara värdefullt att förstå och förebygga de underliggande orsakerna.
Utöver medicinsk behandling finns det livsstilsförändringar som kan hjälpa till att reglera din menscykel:
Balanserad kost – se till att du får i dig tillräckligt med kalorier och näring
Lagom med träning – för mycket eller för intensiv träning kan störa menscykeln
Stresshantering – prova avslappningstekniker som yoga eller meditation
Regelbundna sovvanor – försök att sova tillräckligt och hålla regelbundna tider
Undvik drastiska viktförändringar – både snabb viktminskning och snabb viktökning kan störa hormonbalansen
Om du har PCOS kan specifika kostförändringar som minskar insulinresistens vara hjälpsamma. Detta kan inkludera att minska intaget av raffinerade kolhydrater och socker.
Kom ihåg att din menscykel är ett viktigt hälsotecken, ungefär som din kroppstemperatur eller ditt blodtryck. Att förstå din cykel och vara uppmärksam på förändringar kan ge värdefull information om din hälsa och ditt välbefinnande, oavsett om du planerar en graviditet eller inte.
Artikeln är skriven av:
Specialistläkare inom gynekologi
Vill du ha hjälp av någon av våra specialister?
Ladda ner appen för att boka din tid
Här har vi samlat en stor mängd fakta för dig som rör kvinnokroppen, för vi tror på att kunskap är makt.
Till hela vårt artikelarkiv
Kvinnans kropp är fantastisk, och komplex – och om vi förstår den mer, kan vi också skapa förutsättningar för att hantera den bättre, vilket kommer att leda till ett större välmående. Det är vårt mål med Gynpodden.