Ladda ner EsterCare-appen I appen gör vi en bedömning om vi kan hjälpa dig digitalt och du kan sedan enkelt boka en tid som passar dig
Boka tid när det passar dig
Vi har tider mellan 8.00 - 22.00
Boka möte
Alla fertila kvinnor hamnar någon gång i klimakteriet, det är en naturlig del av livet som kan leda till symptom. Vissa kvinnor går igenom klimakteriet utan några problem men för många är det så pass besvärligt att det påverkar både vardagligt liv och nattsömn.
Klimakteriet inträffar vanligtvis någon gång runt 50 års ålder men det finns stora individuella variationer och man kan ha besvär innan man når själva klimakteriet. Klimakteriebesvär är framför allt kopplade till svängningar i hormonnivåer, när östrogennivåer är stabila mår vi oftast bra men svängningar påverkar oss med olika typer av symtom som besvär. Vid en viss ålder blir hormonproduktionen oregelbunden för att sedan sjunka, då kan vi få besvär som vallningar, psykiska symtom och sömnsvårigheter.
Värmevallningar
Plötsliga svettningar
Sömnproblem
Nedstämdhet
Oro & ångest
Humörsvängningar
Torra slemhinnor
Urinvägsbesvär
Hjärndimma
Du kan söka vård hos oss både om du tror att du närmar dig klimakteriet, eller upplever symptom på att du är i klimakteriet.
Det är viktigt att behandlingen anpassas till individens besvär, bakgrund och riskfaktorer. Väldigt många klimakteriebesvär går att lösa via digitala medel utan en fysisk undersökning.
Ladda ner EsterCare-appen I appen gör vi en bedömning om vi kan hjälpa dig digitalt och du kan sedan enkelt boka en tid som passar dig
Videomötet sker i appen Prata med vår specialist på en plats där det passar dig
Du får vård, rådgivning och eventuell behandling Vi bokar även in uppföljning vid behov
När du söker vård hos oss för klimakteriebesvär får du träffa en läkare som är utbildad inom området. Du bokar ett möte med en av våra specialister direkt i appen och kan enkelt välja en tid som passar dig. Vi hjälper dig med rådgivning, vård och behandling.
Träffa oss
Träffa oss
Finns det behandling mot klimakteriebesvär?
Ja, det finns bra och effektiv behandling att få i form medicinsk behandling med hormoner. Östrogen är en viktig del i behandlingen mot klimakteriebesvär och det kan behandla besvär såsom vallningar, svettningar och sömnbesvär. Det är även viktigt att lägga till skydd för slemhinnan i livmodern om du har din livmoder kvar i form av gestagen, det kan tas i tablettform eller med en hormonspiral. Om du endast lider av torra och sköra slemhinnor i slidan kan vaginalt östrogen vara mycket hjälpsamt och effektivt. Vissa kvinnor kan inte av medicinska skäl behandlas med hormoner och då kan SSRI vara aktuellt.
Utöver den medicinska behandlingen är det viktigt att lära sig om sin kropp, sina besvär och att se över sina rutiner. Fysisk aktivitet, anpassad kost och att minska på stress i vardagen kan göra stora skillnader för ditt mående. Boka en tid hos våra gynekologer så får du rätt behandling för just dig.
Beroende på vilka besvär du upplever kan du få en tablettbehandling, spray, plåster, gel, eller vaginalring. En hormonspiral är ofta mycket effektiv mot rikliga blödningar.
Hur vet jag om jag är i klimakteriet?
Vissa kvinnor går igenom klimakteriet utan ett enda symtom och för andra är det så besvärligt att det påverkar både vardagligt liv och nattsömn. De vanligaste symtomen eller besvär som kvinnor berättar om är att mensen blir oregelbunden, kommer ibland tätare än förut och senare mer glest. Man kan också uppleva vallningar, svettningar, störd nattsöm men också påverkan på humör och energinivåer. Om du har frågor om klimakteriet eller önskar behandling för besvär kopplat till klimakteriet kan du få det i appen hos en erfaren gynekolog.
Jag kan knappt sova på natten och har vallningar dagtid, är det normalt?
Klimakteriet är en helt naturlig del av en kvinnas liv och innebär att östrogenproduktionen börjar avta i äggstockarna. I början är produktionen oregelbunden, nivåerna kan gå upp och ner väldigt mycket och detta kan ge mycket besvär. Symtomen kan vara att man känner sig håglös och sover dåligt, mensen blir oregelbunden eller upphör helt, man kan få jobbiga vallningar och svettningar. Klimakteriet inträffar vid olika åldrar men den vanligaste åldern är mellan 45-55 år. Ungefär 2 av 3 kvinnor har besvär som är så allvarliga att det påverkar livet i hög grad. Om du har besvär som beror på klimakteriet eller som du tror kan bero på det så bör du träffa en gynekolog för rådgivning och behandling. Boka ett digitalt möte med gynekolog i appen.
När hamnar man i klimakteriet?
Det finns en stor variation i när klimakteriet inträffar. Någon gång mellan 40-57 års ålder är vanligast och genomsnittsåldern i Sverige för sista menstruationen är vid ungefär 51 års ålder.
Vad är förklimakteriet?
Tiden innan menstruationen helt avtar kallas förklimakteriet, då har man ofta oregelbunden menstruation. Hur lång period det här är skiljer sig mycket men det kan sträcka sig över flera år. Det kan vara besvärande att gå igenom och det finns hjälp att få, boka en tid hos våra gynekologer så hjälper vi dig.
Vård och rådgivning utan remiss av våra specialister inom kvinnohälsa
Vi erbjuder även behandlingsprogram och hälsopaket
En gedigen kunskapsbank fylld av fakta om våra kvinnokroppar